Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Tallinnas kuuleb täna Monteverdi “Maarja vesprit”

Tallinnas kuuleb täna Monteverdi “Maarja vesprit”

Prindi see artikkel
30. detsember 2011

MonteverdiJuba täna toob kammerkoor Voces Musicales traditsiooniks saanud aastalõpukontsedil publiku ette erakordselt värvika kontserttsükli – Claudio Monteverdi Maarja vespri. Kolmapäeval Riia Jaani kirikus toimunud kontsert kõlas pea väljamüüdud saalile.

“Kas üks heliteos saab muuta muusikalugu? Monteverdi Maarja vespri (1610) kohta pole seda liialdus öelda: virtuoosne, efektne ja tundeline kontserttsükkel solistidele, suurele koorile ja värvikale pillikoosseisule murdis kirikumuusika konservatiivsuse ja avas tee barokiliku väljenduse küllusele.” (Toomas Siitan)

Kammerkoori Voces Musicales aastalõpukontsertide traditsioon sai alguse 2005. aastal G.F. Händeli tippteosega “Messias”. Kõik kuus aastalõpuprojekti on seni olnud väga edukad – nii Tartus kui ka Tallinnas on alati esinetud mitmesajapealisele publikule ning kontsertide tagasiside olnud positiivne. Sel aastalõpul on ette valmistatud üks keerulisemaid, ent ka omanäolisemaid varabaroki suurvorme – Claudio Monteverdi Maarja vesper. Teoses on suur osakaal nii solistidel (6 solisti Suurbritanniast, Rootsist ja Eestist, millele lisanduvad koorisolistid Eestist), spetsiaalset vokaaltehnikat nõudval kooripartiil kui ka orkestril. Viimase koosseis on üsna ebatavaline, muu hulgas mängivad haruldased barokktsingid. Orkestrisse kuuluvad mängijad Eestist, Saksamaalt, Poolast, Lätist, Soomest, Šveitsist ja Inglismaalt. Teadaolevalt on teost on varem Eestis ette kantud vaid paaril korral.

Claudio Monteverdi meisterlik Maarja vesper kammerkoori Voces Musicales, Tallinna Barokkorkestri ja rahvusvahelise solistide koosseisu esituses Risto Joosti juhatusel kõlab täna, 30. detsembril Tallinna Jaani kirikus. Kontserdist teeb otseülekande ka Klassikaraadio.

Claudio Monteverdi Maarja vesper

Vespro della Beata Vergine (1610)

28. detsembril kell 20 Riia Jaani kirikus

30. detsembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus

Kammerkoor Voces Musicales

Tallinna Barokkorkester

Dirigent Risto Joost

Solistid:

Anna Dennis (sopran, Inglismaa)

Christina Larsson Malmberg (sopran, Rootsi)

Simon Wall (tenor, Inglismaa)

Johan Christensson (tenor, Rootsi)

Taavi Tampuu (bass, Eesti)

Olari Viikholm (bariton, Eesti)

Koorisolistid:

Ka Bo Chan (tenor, Eesti)

Kaido Janke (tenor, Eesti)

Allikas: Voces Musicales’e 29.12.2011 pressiteade