Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Terved eluviisid / Tervis / TAI: ennetustöö on Eestis hakanud vähendama HIV-nakkuse levikut

TAI: ennetustöö on Eestis hakanud vähendama HIV-nakkuse levikut

Prindi see artikkel
18. juuli 2009

Tänavu esimesel poolaastal on HIV-nakkuse levik võrreldes mullusega ligi kolmandiku võrra vähenenud, mille üheks põhjuseks peab tervise arengu instituut (TAI) aastatepikkust ennetustööd.

Kui mullu esimesel poolaastal registreeris tervisekaitseinspektsioon 292 uut HIV-nakkuse saanud eestimaalast, siis tänavu jaanuarist juunini oli neid 205 ehk mullusest 29,8 protsenti vähem.

Vähenemine on toimunud ka HIV-tõve saanute hulgas. Kui mullu esimesel poolaastal tuli neid juurde 31, siis tänavu sama ajaga 20 ehk 35,5 protsenti vähem.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul on uute juhtude vähenemisel kaks põhjust. “Ühelt poolt näitavad erinevad uurimused, et ennetustöö hakkab vilja kandma. Näiteks süstivate narkomaanide seas 2007. aastal läbiviidud uurimuse andmetel ei kasutanud 65 protsenti Tallinna ja 79 protsenti Kohtla-Järve narkomaanidest viimasel kuul teistega ühist süstimisvarustust,” ütles ta BNS-ile.

Seega ei ole Kurbatova sõnul riskikäitumise tase süstimisel antud sihtrühmas praegu enam kõrge.

“Samas on veel vara rääkida sellest, et elanikkonna hoiakud on muutumas ja olukord tervikuna paranemas. Kuigi uute juhtude arv on mõnevõrra vähenenud, on see endiselt oluliselt kõrgem, kui teistes Euroopa Liidu riikides,” tõdes Kurbatova.

Teiseks võib uute HIV-juhtude langus olla tema sõnul seotud ka muudatustega registreerimise süsteemis, mis rakendus alates sellest aastast.

Allikas: BNS, 18.07.2009