Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Terved eluviisid / Tervis / Sõltuvuste teemalisel konverentsil Soomes räägiti karskuse renessanssist

Sõltuvuste teemalisel konverentsil Soomes räägiti karskuse renessanssist

Prindi see artikkel
19. september 2010

AlkoholivabaSoomes Espoos 15. ja 16. septembril aset leidnud sõltuvuste ennetamise konverentsil tervitas Espoo linna esindaja Juha Metso umbes 1000 osavõtjat, väljendades lootust, et karskus on tegemas renessanssi.

Linna tervishoiu eest vastutav linnaametnik Metso väljendas, et ühiskond peaks liikuma suunas, kus alkoholi tarvitamist ei peetaks igapäevaseks ega ka iga pidupäevaga kokkukäivaks nähtuseks. Seda, et soomlaste suhtumine alkoholi on muutumas, kinnitasid ka konverentsi korraldava Soome Terviseedenduse Keskuse avaldatud uurimuses väljenduvad seisukohad.

Umbes 80% soomlastest nõuab muuseas karmimat suhtumist juba joobes olevatele inimestele alkoholi müümise suhtes. Aasta-aastalt on kasvanud toetus madalama autojuhtidel lubatud vere alkoholisisalduse piirmäära kehtestamisele. 70% küsitletuist arvab, et see peaks olema 0,2 promilli.

Enamus soomlastest toetab ka alkoholireklaamidest eluviisi kujutamise eemaldamist. Terviseedenduse Keskuse vastavat ettepanekut on hiljuti toetanud ka enamus parlamendiliikmetest. Teema käsitlemist jätkatakse Eduskunna sotsiaalkomisjonis.

“Alkoholi reklaamimise peaks piirama vaid tooteinfo edastamisega ning keelustama alkoholireklaami täielikult televisioonis, kinos ja välireklaamis,” selgitas Terviseedenduse Keskuse juht Janne Juvakka. “Alkoholireklaami piiramine ning alkoholiga seotud elustiili reklaamimise lauskeeld vähendaks alkoholiga seotud kahju eriti laste ja noorte seas.”

Ühes Euroopa Liidu liikmesriigis on vastavad piirangud juba kehtivad. “Prantsusmaa reklaamiseadus Loi Evin on kehtestanud korra, kus reklaam ei tohi sisaldada inimest ning võib kirjeldada vaid alkohoolse tootega otseselt seotud infot,” ütles Soomes konverentsil osalenud Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. “On meeldiv kuulda, et ka Eestimaal on poliitilisi jõude, kes Prantsusmaa näitest on vaimustunud ning teevad ettevalmistusi vastavate muudatusettepanekute esitamiseks,” lisas Beekmann, viidates IRL-i poolt väljendatud plaanidele.

Valtakunnalliset Päihdepäivät oli 17. korda korraldatud konverents, mis tõi kokku Soome spetsialistid nii kodanikuühiskonna organisatsioonidest kui ka riiklikest asutustest.

Allikas: Eesti Karskusliit