Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Andres Herkel: Loreen võitis, sest kohtus inimõiguste kaitsjatega!

Andres Herkel: Loreen võitis, sest kohtus inimõiguste kaitsjatega!

Prindi see artikkel
27. mai 2012

AndresHerkelKas see on liiga meelevaldne järeldus? Arvan, et mitte väga.

Meenutame, et Eurovisiooni võitja Rootsist ei kohtunud mõned päevad varem mitte ainult Aserbaidžaani inimõiguslastega, vaid ka kahe kõige olulisema opositsiooniliidriga. Need on Rahvarinde juht Äli Kärimli ja „Müsavati“ partei esimees Isa Gämbär. Muide, kumbki neist pole kontrollitud demokraatia tingimustes saanud lunastada mandaati parlamenti. Loomulikult pälvis selline kohtumine võimude vihase reaktsiooni.

Kindlasti võib asja ka teistpidi vaadata. Rootsi Loreen oli lauluvõistluse selge favoriit ja seisus kohustab. Just tema pidi andma signaali inimõiguste kaitseks. Igaüks poleks sellist kohtumist ja sellele järgnenud korraldajariigi meelepaha väljagi kandnud, mõne teise laulja kohtumine poleks nii suureks meediasündmuseks tõusnud.

Opositsioonilise Rahvarinde ajaleht „Azadlõq“ vahendas Loreeni kohtumisjärgseid sõnu: „Inimõigusi rikutakse Aserbaidžaanis iga päev. Sellest ei saa vaikida“. Ehkki Loreen hiljem oma isiklikku-inimlikku suhtumist lauluvõistlusest lahus hoidis, oli sellega kõik öeldud ja vägagi tugevalt.

Igal juhul on rootslaste roll pärast seda kui vennad Nobelid XIX sajandil Bakuus naftat puurima hakkasid, Aserbaidžaani jaoks taas väga tugevalt esil. Aserbaidžaani suur võidusoov koostöös Rootsi professionaalsusega andis aserbaidžaanidele eelmisel aastal võidu. Toonase võidulaulu heliloojad olid ju rootslased Stefan Örn ja Sandra Bjurman.

Seekord noppis Bakuus võidu Rootsi. Kindlasti oleksid Udmurdi vanaemad Aserbaidžaani võimudele paremini sobinud.

Avaldatud: www.herkel.net , 27.05.2012