Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Juštšenko võttis kursi teisele ametiajale

Juštšenko võttis kursi teisele ametiajale

Prindi see artikkel
18. juuli 2009

viktorjushtshenkoUkraina president Viktor Juštšenko (fotol) teatas ametlikult, et kandideerib tuleva aasta algul toimuvatel valimistel uuesti riigipeaks.

“Siinkohal tahan ametlikult teatada, et ma lähen 2010. aasta jaanuaris Ukraina presidendi valimistele,” ütles Juštšenko laupäeval Ivano-Frankivski oblastis miitingul enne minekut Goverla mäe tippu Ukraina iseseisvuse väljakuulutamise aastapäeva auks.

“Ja mis pole vähem tähtis: me võidame teiega samamoodi, nagu võitsime 2002. aastal, nagu võitsime 2004. aastal, sest ühte hoides oleme võimsad ja võitmatud,” kordas Juštšenko nn oranži revolutsiooni hüüdlauset.

Mitusada inimest, kes olid mäejalamile kogunenud oranžide lippude alla miitingut pidama, vastasid presidendi sõnadele rõõmuhõisetega ja hakkasid skandeerima. “Juštšenko! Juštšenko!”.

Juštšenko on Ukraina kõrgeimasse tippu tõusmise teinud iga-aastaseks traditsiooniks. Sealt alustas ta ka oma valimiskampaaniaid 2002. aasta parlamendivalimiste ja 2004. aasta presidendivalimiste eel.

Oma seekordses sõnavõtus, mida kandis üle mitu telekanalit, rõhutas ta eraldi riigi saavutusi tema võimul oleku ajal. “Me ei lähe mäkke mitte tühjade kätega, meie mägi seisab meie ees, ootab meid, me saame tast jagu,” kuulutas Juštšenko.

Ülemraada määras korralised presidendivalimised 17. jaanuarile. Kandidaatide esitamine algab 119 päeva enne valimisi ehk 20. septembril.

Arvamusküsitluste tulemuste järgi on eelseisvate valimiste soosikud Regioonide Partei juht Viktor Janukovitš, peaminister Julia Tõmošenko ja endine parlamendi esimees Arseni Jatsenjuk. Juuli alguse seisuga toetas Janukovitši saamist riigijuhiks 26,7, Tõmošenkot 17,6 ja Jatsenjukki 11,9 protsenti küsitletuist. Juštšenko poolt on valmis hääletama kõigest neli protsenti vastanuist.

Allikas: BNS, 18.07.2009