Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Kirikukalender / 5. september – Calcutta õndsa Teresa, orduõe mälestuspäev

5. september – Calcutta õndsa Teresa, orduõe mälestuspäev

Prindi see artikkel
5. september 2009

Foto: media.radiosai.org

Foto: media.radiosai.org

Ema Teresa (sünninimega Agnes Gonxha Bojaxhiu; 27. august 1910 Skopje, Makedoonia – 5. september 1997 Calcutta, India) oli albaania päritolu rooma-katoliku nunn, kes rajas Indias heategevusorganisatsiooni Halastuse Misjonäride Ordu.

Agnes sündis albaania ehitusettevõtja Nikollë ja itaalia päritolu ema Dranafille Bojaxhiu perekonda kolmanda lapsena. Agnese oli kümneaastane, kui suri tema isa. 12-aastaselt otsustas ta hakata nunnaks. 18-aastaselt lahkus ta kodunt ja ühines Loretto õdede orduga.

Oktoobris 1950 sai ta paavstilt loa rajada ordu, millest sai Halastuse Misjonäride Ordu eelkäija. Ordu missioon ema Teresa enda sõnul oli “aidata näljaseid, hüljatud, kodutuid, pimedaid ja leeprahaigeid – kõiki, kes olid ühiskonnast välja tõrjutud ning keda hiljem või varem ootas surm”. Ordu tegevus sai alguse Calcuttas ning algul kuulus sinna 13 liiget. Tänapäeval ühendab organisatsioon endas üle 4000 nunna, kes hoolitsevad vaeste eest.

Aastal 1952 rajas ema Teresa Calcuttas surijate maja. India ametnike abiga muutis ta hindude majajäetud templi Kalighati surijate majaks, kus ta hoolitses ja andis tasuta arstiabi vaestele ja haigetele. Varsti pärast seda asutas ta leeprahaigete keskuse. Ta leidis palju abistajaid ja toetajaid ning 1960ndail aastail rajati haiglaid, vaeste- ja leeprakodusid kogu Indias. Ta oli ka üks esimesi, kes rajas AIDSihaigetele varjupaiku.

Ema Teresa heategevuslikud ideed levisid üle kogu maailma. Esimesed sarnased vaestekodud rajati Venetsueelasse, Itaaliasse ja Tansaaniasse, hiljem paljudesse Aasia, Aafrika ja Euroopa riikidesse, kaasa arvatud ema Teresa kodumaale – Albaaniasse.

1970ndail aastail sai ema Teresa kuulsaks kogu maailmas. Temast tehti mitmeid dokumentaalfilme. 1971. aastal sai ema Teresa paavsti rahupreemia, 1971. aastal John F. Kennedy inimsuse preemia, 1972. aastal Jawaharlal Nehru rahvusvahelise üksteisemõistmise preemia ja 1975. aastal Albert Schweitzeri preemia.

Aastal 1979 sai ema Teresa Nobeli rahupreemia oma töö ja võitluse eest, millega ta oli leevendanud abi vajavate laste viletsust ja hädasid. Auhinnaraha palus ta annetada vaesesse Calcuttasse. Kui Ema Teresale ulatati auhind, siis küsiti, et mida me saame teha parema heaolu nimel maailmas. Ema Teresa vastas: “Minge koju ja armastage oma peret.”

Ema Teresa kuulutati õndsaks 19. oktoobril 2003 paavst Johannes Paulus II poolt.

Eestis tegutseb Halastuse Misjonäride Ordu alates 1992. aastast. Tallinnas asub Ordu maja Ristiku tänaval.

Eestis elavad nunnad töötavad peamiselt Tallinna vaestega, vanuritega, üksikutega, hüljatutega, mahajäetutega, töötutega ja paljulapseliste peredega, varustades neid toidu, riiete ja ravimitega ning kandes hoolt haigete eest, kui vaja ka nende kodudes, ordu võimaluste piires. Ordupoolne abi on alati tasuta.

Allikas: Vikipeedia; internetiallikad