Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Kumu uus filmisari algas Gustave Courbet mässulise maailmaga

Kumu uus filmisari algas Gustave Courbet mässulise maailmaga

Prindi see artikkel
5. november 2009

Kaader filmist „Courbet’ maailm”

Kaader filmist „Courbet’ maailm”

Autor: Kärt Einlo

Kolmapäeval, 4. novembril näitas Kumu dokumentaal tõsielufilmi prantsuse mässulisest impressionismi eelkäijast, maalikunstnik Gustave Courbet’st, mis avas ühtlasi Kumu uue filmisarja „Impressionismi lätetel”.

Prantsuse režissööri Romain Coupil’i 2007. aastal valminud dokumentaalfilm „Courbet’ maailm” räägib läbi Gustave Courbet’ kirjavahetuse ja maalide loo vabadusest ja ühiskonna tõekspidamiste murdmisest.

Coupil taaselustab vaatajale Courbet ‘ (1819-1877), eluloo ja loomingu ning annab läbi vee ja valguse looduskaadrite mängu aimu sündivast impressionismist.

Film rõhutab kunstniku sisemist vabadust ja vastandumist senikehtivatele tõekspidamistele. Pealkiri viitab kunstniku maalile „Maailma algus” (1866), mis kujutab üska – jalgade ja peata naisekeha. Courbet esitas selle teosega väljakutse kõigile moraali- ja kunstikriteeriumidele.

Gustave Courbet, 1856

Gustave Courbet, 1856

Kui seni oldi harjunud maalima ideaale, ülistama voorusi ja võitlema pahede vastu ning kogu tegevus toimus kunstisalongides, siis kunstnik vastandas reaalse elu ideaalidele ja suunas kunsti rahvale. Tema maalid olid ilma vähimagi ülevuseta, kujutades tihti reaalse elu pahelist poolt.

Film puudutab ka Courbet poliitilisi veendumusi. Režissöör toob sisse Courbet kirjavahetuse sõbra ja filosoof Pierre-Joseph Proudhoniga, kes samuti nagu Courbet pidas ülimaks inimese vabadust reeglitest ja normidest ning ei uskunud sotsiaalsetesse institutsioonidesse.

Kirjavahetuses filosoofiga räägib kunstnik keisri määratud aumärgist tema loomingule, millest Courbet radikaalselt keeldub öeldes, et keisri käest millegi vastuvõtmine on väga teravas vastuolus tema põhimõtetega.

Kunstniku vaimne teekond lõpeb Pariisi Kommuuni sündmustega Šveitsis eksiilis.

Kumu Dokumentaal näitab novembrikuu jooksul filme kunstnikest, kes valmistasid ette otsustavat murrangut moodsa kunsti suunas. Gustave Courbet’ eluloole jägnevad filmid „Hollandi valgus”, „Impressionismi sünd” ja „Konrad Mägi”.

Kumu Dokumentaali novembrikuise sarja „Impressionismi lätetel” eesmärk on avada näituse „Normandija maalijad” ajastu, teoste ja isikute tausta.