Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Pyongyang: Korea sõja rahuleping on tuumarelvast loobumise eeltingimus

Pyongyang: Korea sõja rahuleping on tuumarelvast loobumise eeltingimus

Prindi see artikkel
11. jaanuar 2010

Korea sõda, 1950

Korea sõda, 1950

Põhja-Korea teatas esmaspäeval, et Korea sõja rahuleping on tuumarelvast loobumise eeltingimus, ja kutsus enne desarmeerimiskõnelustele naasmist tühistama Pyongyangi-vastaseid sanktsioone.

Aastail 1950-1953 Korea poolsaarel väldanud sõja peatas relvarahu, kuid ametlikku rahulepingut pole vaenupooled allkirjastanud.

“Usalduse tekitamiseks Korea Rahvademokraatliku Vabariigi ja USA vahel on esiti ülioluline sõlmida rahuleping, mis teeks lõpu sõjaolukorrale, vaenulike suhete peapõhjusele,” vahendas Pyongyangi ametlik uudisteagentuur KCNA välisministeeriumi esindajat.

Põhja-Korea on varemgi teinud sarnaseid üleskutseid, öeldes, et rahulepingu sõlmimine aitaks taaselustada kõnelusi Pyongyangi tuumarelvaprogrammi sulgemise üle. Välisministeeriumi avaldus on Põhja-Korea esimene ametlik seisukoht desarmeerimiskõneluste suhtes pärast USA eriesindaja Stephen Bosworthi detsembrikuist Pyongyangi-visiiti.

Põhja- ja Lõuna-Korea on tänini ametlikult sõjas, kahe naabri piirile on toodud kokku üle miljoni sõduri.

Kuuepoolsetel kõnelustel 2005. ja 2007. aastal sõlmitud kokkulepped näevad ette kõnelusi rahuleppe üle, kuid ainult Põhja-Korea täieliku tuumarelvast loobumise korral.

Põhja-Korea teatas esmaspäeval, et kõnelused rahulepingu üle võivad toimuda eraldi foorumil või kuuepoolsete kõneluste raames.

“Sanktsioonide kui diskrimineeriva ja usaldamatust suurendava tõkke kõrvaldamine võiks peagi viia kuuepoolsete kõneluste avamisele,” märkis välisministeerium KCNA teatel.

Souli Dongguki ülikooli professor Kim Yong-hyun nimetas ettepanekut ebarealistlikuks.

“Usun, et Ühendriigid ei võta seda vastu, sest Põhja-Korea on pikka aega üritanud Lõuna-Koread seesugustelt kõnelustelt kõrvale tõrjuda,” ütles Kim.

“Ettepaneku eesmärk on oma positsiooni tugevdamine tulevastel läbirääkimistel ning uute järeleandmiste kindlustamine, kui kõnelused USA või Lõuna-Koreaga jätkuma peaksid.”

Allikas: BNS, 11.01.2010