Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Priština ei seisa vastu Irineji pühitsemisele Kosovos

Priština ei seisa vastu Irineji pühitsemisele Kosovos

Prindi see artikkel
5. veebruar 2010

PatriarhIrinejPriština ei seisa vastu serbia mõjuka õigeusukiriku uue patriarhi Irineji (fotol) ametisse pühitsemisele noore vabariigi Kosovo kloostris, teatas valitsus neljapäeval.

“Me ei seisa vastu religioosset laadi külaskäikudele ja kui neil on usuline eesmärk, siis anname ka loa,” rääkis Kosovo asepeaminister Hajredin Kuci ajakirjanikele seoses tseremooniaga, mis on kavandatud 20. aprillile.

Ta lisas, et valitsus arutab serblaste delegatsiooni visiidi eesmärki ja vastavalt sellele otsustab sissesõidu lubamise.

Kosovo võimud on mitmel korral keeldunud oma riiki lubamast Belgradi ametnikke, kui Priština hinnangul on nende külaskäigu eesmärgiks poliitiline propaganda.

Irinej läbis jaanuaris Serbia pealinna Belgradi katedraalis esimese poole kahest etapist koosnevast pühitsemistseremooniast. Teine etapp viiakse traditsiooniliselt läbi kiriku ajaloolises patriarhaadis Pecis, mis asub Serbiast 2008. aasta veebruaris ühepoolselt lahku löönud Kosovo lääneosas.

Seni on Kosovo iseseisvust tunnistanud 65 riiki, teiste seas Ühendriigid ja enamik Euroopa Liidu riikidest. Serbia peab Kosovot oma ajaloo ja kultuuri hälliks ja ei tunnista oma endise territooriumi iseseisvumist.

Allikas: BNS, 04.02.2010