Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Teater / Küberstuudio kõlab kokku Tahkuna tuletorniga

Küberstuudio kõlab kokku Tahkuna tuletorniga

Prindi see artikkel
24. august 2010

Tahkuna tuletorn (foto: turism.moonsund.ee)

Tahkuna tuletorn (foto: turism.moonsund.ee)

24. augustil kell 19 toimub Tahkuna tuletornis Hiiumaal ansambel Küberstuudio kontsert-etendus “Ringlained”. Küberstuudio kontsert majaka sisemuses kõlab Tahkuna tuletorni 135-aastase sünnipäeva auks ja ühtlasi paneb sümboolse punkti sellesuvistele muusika- ja teatrisündmustele Tahkunas.

Ilus Tahkuna majakas on käesoleva aasta jooksul andnud loomingulise tõuke või siis pakkunud ergastavat keskkonda mitmetele tegemistele – alates Soome päevade üritustest ja Anna Wildrose kunstinäitusest, Lauri-Dag Tüüri ja Siim Liigi “Huiked merele!” kontsertist ning lõpetades Marseilles toomisega Tahkuna õuele Theatrumi “Tuulesaartes”.

Tahkuna tuletornist on vaimustunud ka Monika Mattiesen, flötist, helilooja ja ansambli Küberstuudio kunstiline juht, kes on pannud just Tahkunale mõeldes kokku kontsert-etenduse “Ringlained”. Küberstuudiole omaselt segunevad “Ringlainetes” heli, valgus, liikumine ja video ning ka tuletorni konstruktsiooni kasutatakse kõlatekitajana.

Mattieseni sõnul on Tahkuna tuletorn oma kõmiseva akustikaga heliteoste ettekandmisel üsna väljakutsuv keskkond, kuid tegijale seda enam pinget pakkuv. Seetõttu on hoolikalt valitud teosed, mis nii kõla- kui vaimse kontseptsiooni poolest ruumi olemusega sulanduksid. Mattiesen avab “Ringlainete” sisu ja taotluse:

“Kübersuudio “Ringlained” saavad implusi Tahkuna tuletorni spiraalsest tõusust. Ringlainena elustavad Küberstuudios tegutsevad loojad 135-aastase majaka 43 meetri kõrgusesse sisemusse talletunud aja jäljed läbi elektroakustilise heli, valguse, liikumise ja videoprojektsiooni, võttes instrumendina kasutusele ka tuletorni metalse konstruktsiooni. Tuletorni kuuele tasapinnale paigutatud heliallikad annavad lootust elustada saladused, mis müstilisse metallkoonusesse 135 aasta jooksul talletunud.”

Ettekandele tulevad kaasaja eesti heliloojate Jüri Reinvere, Monika Mattieseni, Mart Siimeri, Erkki-Sven Tüüri, Toivo Tulevi, Galina Grigorjeva, Lepo Sumera ja Tõnu Kõrvitsa elektroakustilised teosed.

KÜBERSTUUDIO kontsert-etendus RINGLAINED 24. augustil kell 19 Tahkuna tuletornis Hiiumaal

Monika Mattiesen – flöödid / Martti Raide – süntesaator / Aare Tammesalu – tšello / Anto Õnnis – löökpillid / Mait Visnapu – heli / Revo Koplus – valgus / Linda Vaher – liikumine / Vello Vaher – tehnilised lahendused

Kava:

Monika Mattiesen “Mandragora” / Lepo Sumera “Pala aastast 81″ / Erkki-Sven Tüür “Dedication” / Jüri Reinvere “a.e.g.” Tõnu Kõrvits “Thulemaa laulud” 3. ja 4. osa / Toivo Tulev “He Rejoices in This World And He Rejoices in Next World” / Mart Siimer “Pöörlev gloobus” / Galina Grigorjeva “Quasi niente”

Allikas: MTÜ Arhipelaag 16.08.2010 pressiteade