Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / USA hoiatas Venezuela režiimi Guaidó kahjustamise eest

USA hoiatas Venezuela režiimi Guaidó kahjustamise eest

Prindi see artikkel
7. veebruar 2020

USA hoiatas neljapäeval Venezuela vasakpoolset režiimi tagajärgede eest, kui opositsioonijuhil Juan Guaidól ei lubata Washingtoni-visiidilt turvaliselt kodumaale naasta.

“Loodame, et režiim kaalub eriti pärast seda visiiti, et toetus Guaidóle on tugev ja et vastureaktsioon igale tema vastu suunatud sammule oleks režiimi poolt viga,” lausus Ühendriikide eriesindaja Venezuela asjus Elliott Abrams. “Me oleme selle pärast väga mures ja loodame, et ta naaseb turvaliselt,” lausus ta ajakirjanikele. Küsimusele, mida Ühendriigid teeksid, vastas Abrams: “Me oleme ette valmistunud.”

Guaidó, keda on Venezuela ajutise presidendina tunnustanud USA ja suurem osa Ladina-Ameerika ja lääneriike, kuulas üllatuslikult külalisena president Donald Trumpi aastakõnet kongressi täiskogu ees. Guaidó kohtus hiljem Valges Majas Trumpiga, kus teda koheldi samal viisil, nagu iga teistki riigipead.

Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsus kritiseeris karmilt nii Trumpi kui Guaidód, kuid on varem lubanud opositsioonijuhil liikuda vabalt, seda hoolimata tolle USA toetatud katsetest režiimi kukutada.

Maduro juhtimisel on Venezuela majandus kokku varisenud ja miljonid inimesed riigis valitseva vaesuse eest põgenenud, kuid aasta aega kestnud USA kampaania Maduro kukutamiseks, sealhulgas naftatööstuse vastu suunatud sanktsioonide kaudu, ei ole andnud tulemusi. Guaidó tänavaprotestid on kokku kuivanud ja Madurot toetavad endiselt Venemaa, Hiina ja Kuuba.

Abrams vihjas, et Ühendriigid astuvad varsti samme Venemaa vastu. On vihjatud, et Washington võib sihikule võtta riikliku naftafirma Rosneft selle üha tihedamate sidemete tõttu Venezuelaga. “Venemaa võib varsti tunda saada, et nende jätkuval toetusel Madurole on hind,” märkis Abrams, keeldudes kommenteerimast võimalikke samme Rosnefti vastu. “Teised, kes lõikavad tulu Maduro toetamisest, peaksid võtma seda hoiatusena,” lausus ta. “Te saate näha, et meie lähinädalate sammud näitavad meie kavatsuste tõsidust Venezuelas.”

Allikas: BNS, 07.02.2020