Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Vene suurmufti kutsus ettevaatusele Jumala põhiseadusesse kirjutamisel

Vene suurmufti kutsus ettevaatusele Jumala põhiseadusesse kirjutamisel

Prindi see artikkel
14. veebruar 2020

Venemaa suurmufti Ravil Gainutdin tunnustas Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Kirilli algatuse eest kirjutada Jumal põhiseadusesse, kuid meenutas, et iga usk paneb sellesse sõnasse oma tähenduse, kirjutab ajaleht Kommersant.

“Uskliku inimese ja muftina tunnustan õigeusu patriarhi selle eest, et ta inimestele Loojat meenutab, kuid riigi alusseaduste puhul tuleb sellegipoolest lähtuda põhimõttest “ära kahjusta”,” ütles mufti erakonna Õiglane Venemaa esimehele Sergei Mironovile.

Mufti lisas, et iga usk annab sellele sõnale oma tähenduse. “Kui kristluses tähendab see kolme hüpostaasi ühtsust, siis judaism keelab Jumala mainimise ilmaasjata, budismile on aga võõras mõte Jumal-loojast,” selgitas Gainutdin. “Ei tohi lubada olukorda, kus üks või teine sõnastus saaks eri usku inimeste vahel tüliõunaks. Ükskõik millised põhiseaduse muudatused peavad olema Venemaa kodanike liitmiseks, mitte lahutamiseks, ja peavad seepärast olema kaalutletud ja läbimõeldud.”

Suurmufti selgitas ajalehele Kommersant: “Põhiseaduse muutmisele tuleb läheneda ettevaatlikult, et mitte rikkuda Venemaa rahvaste ja uskude vahelist rahu.”

Kommersant on varem märkinud, et hulk tavapäraseid kirikuid ja uske nagu evangeelsed kristlased, moslemid, juudid ja budistid ütlesid end toetavat patriarhi ettepanekut kirjutada Jumal põhiseaduse preambulasse, kuid kõik märkisid, et see nõuab sügavamat läbimõtlemist ja arutamist, sest puutub miljonite venemaalaste tunnetesse ja õigustesse.

Allikas: BNS, 14.02.2020