Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Prantsusmaa on valmis uued riigid EL-i liitumiskõnelustele laskma

Prantsusmaa on valmis uued riigid EL-i liitumiskõnelustele laskma

Prindi see artikkel
15. veebruar 2020

EUFlagPrantsuse president Emmanuel Macron vihjas laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil, et Pariis on valmis laskma Euroopa Liidul alustada liitumiskõnelusi Albaania ja Põhja-Makedooniaga. Ta lisas aga, et suhtub EL-i laienemisse kui sellisesse endiselt reservatsioonidega.

Albaania ja Põhja-Makedoonia pidanuks alustama liitumiskõnelusi eelmisel aastal, kuid Macron oli üks, kes oktoobris protsessi tõkestas. Ta hoiatas, et teeb seda ka edaspidi, kui EL uute liikmete vastuvõtmist ei reformi.

Münchenis ütles Macron, et see tingimus on nüüd täidetud. Järgmine samm on Euroopa Komisjoni märtsikuine raport, mis peab näitama liituda soovivate riikide edusamme. “Kui tulemused on positiivsed ja usaldus loodud, peaksime me olema valmis pärast seda läbirääkimisi alustama,” sõnas ta.

Macron kinnitas, et jagab strateegilist eesmärki Lääne-Balkani riigid “Euroopasse ankurdada”, kuid tema arvates on küsitav, kas tõenäoliselt aastaid kestvate liitumiskõneluste alustamine on selleks õige viis. Macron rõhutas investeeringute tähtsust.

“Meil, eurooplastel on see probleem, et me mõtleme naabrusele ainult laienemise kaudu,” ütles ta. “27-ga see ei toimi. Me liigume liiga aeglaselt, meil on igal pool üksmeelse otsuse reeglid, me oleme liiga rasked. Kas te arvate, et see toimib, kui meid on 30, 32 või 33?”

Allikas: BNS, 15.02.2020