Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Arhitektuur / Taasiseseisvumispäeval avati põhjaliku uuenduse saanud Vabaduse väljak

Taasiseseisvumispäeval avati põhjaliku uuenduse saanud Vabaduse väljak

Prindi see artikkel
20. august 2009

Foto: ERR

Foto: ERR

20. augustil, pärast suurejoonelist päikeseloojangul alanud ja ilutulestikuga kulmineerunud avamistseremooniat kuulutas Tallinna linnapea Edgar Savisaar Vabaduse väljaku avatuks.

„Siin – sellel väljakul – tajub eriti selgesti aega meie ümber ja meis endis, aja liikumist ja selle pöördumatust. Inimene on ikka püüdnud aega peatada. Ja soovinud ilusat hetke enda jaoks seisatada, meelde jätta. Seepärast võiks Vabaduse väljakut vabalt kutsuda ka „meeldejätmise väljakuks”, isegi „mälu väljakuks”,” ütles Savisaar oma pöördumises.

„20. augustil 1991 deklareeris rahvas just siinsamas Vabaduse väljakul kindlameelset tahet luua taas oma iseseisev ja sõltumatu Eesti riik. Sest Eesti riik – olgem täpsed – tekkis jälle just rahva enda tahtel, ja mitte ainult rahvaesindajate tahtel Toompeal. Tookord nägi Rahvarinne, et käest võidakse lasta ajalooline hetk Eesti riigile. Ja tõi rahva Vabaduse väljakule, ehkki meid ähvardati inimeste vastu soomusmasinad käiku lasta,” meenutas Savisaar.

„Tegelikult sündis meie vabadus 20. augustil siin – Vabaduse väljakul. Seda meenutagu meile Vabaduse Kell, mis näitab kaht aega – üht, mis kuulub kõigile, ja teist, mis mõõdab meie vabaduse aja kestust. Mitte asjata ei kanna Vabaduse Kell pealiskirja: „Tallinnalt Eestile.” Meie iseseisvus augustis 1991 algas siit,” ütles Savisaar.

Oma pöördumise lõpetas linnapea järgmiste sõnadega: „Vabaduse väljaku ansambel on iseseisva Eesti riigi suurim ja kaalukaim mälestusmärk. Tänan kõiki, kes aitasid kaasa sellele suurejoonelisele ehitusele; linnarahvast, kes suhtus mõistvalt ehitusplatsi ebamugavustesse, tänan tänase etenduse lavastajaid ja kõiki selles kaasa teinud vabatahtlikke. Soovigem, et vabaduse pind meie jalge alt enam mitte kunagi ei kaoks! Elagem niiviisi – vabalt ja väärikalt! KUULUTAN VABADUSE VÄLJAKU AVATUKS!”

Vabaduse väljaku ümberehitust alustati mullu augustis, väljaku ümberehituse kogumaksumuseks kujunes ligikaudu 280 miljonit krooni.

Vabaduse väljaku ümberkujundamise aluseks olnud detailplaneeringu koostas arhitektuuribüroo Alver & Trummal Arhitektid, ümberehitustööde projekti koostas AS Sweco Projekt.

Allikas: Raepress, 20.08.2009