Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Välisminister Reinsalu osaleb Washingtonis rahvusvahelise usuvabaduse alliansi avaüritusel

Välisminister Reinsalu osaleb Washingtonis rahvusvahelise usuvabaduse alliansi avaüritusel

Prindi see artikkel
5. veebruar 2020

Välisminister Urmas Reinsalu viibib täna ja homme, 5. ja 6. veebruaril USA välisminister Mike Pompeo kutsel Washingtonis.

Täna õhtul osaleb välisminister Reinsalu rahvusvahelise usuvabaduse alliansi avaüritusel, mida juhatab USA välisminister. Homme võtab Reinsalu osa riiklikust palvushommikusöögist, kus peab kõne president Donald Trump. Lisaks kohtub välisminister esindajatekoja välisasjade komisjoni Euroopa alamkomitee esimehe Bill Keatinguga.

„Usuvabaduse alliansiga liitumise leppisime USA kolleegiga kokku oktoobris. Algatusega on kutsutud liituma ligi 40 riiki üle maailma, meie lähipiirkonnast ühinevad näiteks kõik Balti riigid ja mitmed teised Euroopa riigid. Kindlasti näeme seda ka ühe võimalusena veelgi arendada kahepoolseid suhteid meie lähima liitlasega,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

Ta lisas, et loodav allianss seisab selle eest, et inimõigusena kaitstaks kõigi inimeste usu- ja veendumusvabadust, olenemata nende usulisest taustast või veendumustest. Usu- ja veendumusvabaduse küsimustega tegeletakse aktiivselt ka ELi ja ÜRO raames.

Rahvusvaheline usuvabaduse allianss toetub olemasolevatele tegevustele usu- ja veendumusvabaduse kaitseks ÜROs ja piirkondlikes organisatsioonides. Ühendus rajaneb muuhulgas usu- ja veendumusvabadust sätestaval inimõiguste ülddeklaratsiooni artiklil 18: „Igaühel on mõtte-, südametunnistuse ja usuvabadus; see õigus kätkeb vabadust muuta oma usku või veendumusi, samuti vabadust kuulutada oma usku või veendumusi nii üksi kui ka koos teistega, avalikult või eraviisiliselt õpetamise, tava, kultuse ja kombetalituste kaudu.“ Algatuse eesmärk on aidata kaasa usu- ja veendumusvabaduse kaitsmisele kõikjal maailmas ning abistada neid, keda nende usu või veendumuste tõttu taga kiusatakse.

Varem on Eesti ühinenud ka näiteks ajakirjandusvabaduse ja internetivabaduse koalitsioonidega.

Allikas: Välisministeeriumi 05.02.2020 pressiteade