Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Pärimuskultuuri festival „Peipus“ avab ukse vanausuliste maailma

Pärimuskultuuri festival „Peipus“ avab ukse vanausuliste maailma

Prindi see artikkel
22. august 2009

www.kuhuminna.ee

www.kuhuminna.ee

22.-25. augustil toimub rahvusvaheline pärimuskultuuri festival „PEIPUS”. Eestisse toob festival nii filmi, muusikat kui ka kunsti peipsiäärsetelt aladelt, aga ka kaugemate maade pärimuskultuuri.

Laupäeval, 22.augustil on huvilistel võimalus tutvuda Peipsiveere venelaste omatehtud animafilmidega. Programm algab Tallinna Kinomajas kell 16. Samal õhtul võib Tallinna Jaani kirikus kuulda Vanausuliste palvelaule ja vaimulikke värsse Vanapomooride-fedossejevlaste koori esituses. Esineb ka Siberi vanausuliste koguduste kirikulauljate meeskoor.

Pühapäeval, 23.augustil, toimub Mustvee kultuurikeskuses Vaimuliku muusika kontsert, kus astub üles ka vanausuliste noortekoor „Voskresenie”. Mustvees etendub samuti folkloorikava „Pulmad Pokrovka külas”, mida esitab Vanausuliste-lipovaanide folklooriansambel.

Kallastele jõuab festival samuti pühapäeval. Sealgi esitatakse vaimulikku muusikat erinevate kooride esituses ja folkloorikava.

24.augustil saab Tallinnas kuulata loengut teemal „Eesti vanausuliste kirjapärand”. Loengu peab Moskva Ülikooli Ajaloomuuseumi teadur ja Õigeusu entsüklopeedia teaduslik konsultant Jelena Agejeva. Võimalus on osa võtta õpitoast „Vanavene käsikirja- ja trükiraamatute restaureerimine”. Õpitoa viib läbi raamatute ja käsikirjade restauraator, kunstnink ja kalligraaf Fedossi Travin.

Tartu Jaani kirikus toimub 24.augustil Siberi vanausuliste palvelaulude kontsert.

Festivali viimane päev, 25.august, võimaldab kogeda meistriklassi vanavene kalligraafias ja Vene Teatris etenduvat Galakontserti, mille repertuaar koosneb esmalt vaimulikust muusikast, aga ka folkloorikavast. Esitajateks koorid erinevaist paiguist ja folklooriansambel.

Festivali kunstiliseks juhiks on Zemfira Lampmann ja teaduslik konsultant Nikolai Denisov.

Vaata ka www.rahvakultuur.ee