Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / USA mälestab 11. septembri ohvreid

USA mälestab 11. septembri ohvreid

Prindi see artikkel
11. september 2009

wtcUSA president Barack Obama osaleb reedel 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute kaheksanda aastapäeva mälestustseremoonial, millel meenutatakse nende rünnakute 3000 ohvrit.

Üle kogu riigi meenutatakse reedel päeva, mil ameeriklased vaatasid õudusega, kuidas neljast Al-Qaeda kaaperdatud reisilennukist kaks rammis Maailmakaubanduskeskuse kaksiktorne New Yorgis ja üks Pentagonis Washingtoni lähedal ning kolmas kukkus Pennsylvania põllule.

Obama avaldab ohvritele austust kõnega Pentagonis, kus ta kohtub ka ohvrite omastega. New Yorgi mälestustseremooniast võtab osa asepresident Joseph Biden, teatas Valge Maja.

Mälestuspäev algab New Yorgist, kus rünnakus, mis ajendas toonast presidenti George W. Bushi välja kuulutama “terrorivastast sõda”, hukkus 2752 inimest.

Kaksiktorni kunagises asukohas loevad hukkunute omaksed ja vabatahtlikud ette kõigi ohvrite nimed. Avalik lugemine on kujunenud iga-aastaseks rituaaliks, millesse tehakse neli vaheaega, et tähistada hetki, mil American Airlinesi ja United Airlinesi lennukid torne rammisid ja need seejärel kokku varisesid.

Obama võtab osa tseremooniast Virginia osariigis Arlingtonis, kus kolmas kaaperdatud lennuk kukkus kaitseministeeriumi hoonesse.

President, kaitseminister Robert Gates ja staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Michael Mullen peavad leinaseisaku ning president peab kõne.

Seejärel kohtub Obama 184 hukkunu omastega ja külastab memoriaali, mis on ainus suur ametlik monument 11. septembri terrorirünnakute ohvritele.

New Yorki ja Pennsylvaniasse mälestusmärkide rajamine on jäänud raha ja juriidiliste probleemide taha.

Mälestusteenistused ja palvused on reedel USA-s kavas kogu päeva üle terve riigi, päeva lõpetab õhtune küünalde läitmine katastroofipaikades.

Allikas: BNS, 11.09.2009