Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Tartu Pauluse kirikus toimub kiriku taastamisele pühendatud jumalateenistus

Tartu Pauluse kirikus toimub kiriku taastamisele pühendatud jumalateenistus

Prindi see artikkel
14. detsember 2009

Foto: Tartu Pauluse kogudus

Foto: Tartu Pauluse kogudus

20. detsembril, neljanda advendi pühapäeval, kell 10.00 toimub taaskord Tartu Pauluse kirikus kiriku taastamisele pühendatud jumalateenistus. Pärast jumalateenistust kell 11.30 tutvustatakse kogudusele, linnarahvale ja meediale nii lõppenud kui alanud ehitustöid. Oma toetust kiriku ehitamisele avaldavad kultuuriminister Laine Jänes ja Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Eelmisel aastal oli kõigil huvilistel võimalus uudistada enneolematut pilti lahtikaevatud kiriku vundamentidest. Pauluse kirikut poolitava kipsseina taga oli üks suur ruum kivimüüride ja mullavallidega. 20. detsembri pühapäeval peale jumalateenistust on kõigil huvilistel võimalus näha, kuidas töödega on edasi mindud ja kuhu jõutud.

Tartu Pauluse kiriku ehitamine toimub etappides. Kiriku ehitustöödega alustati 2008. aasta septembris. Tänaseks on lõppenud kaks etappi: vundament on süvendatud ja krüptitööde esimene faas on lõppenud. Alustatud on tiibhoone rekonstrueerimisega. 2010. aasta varakevadel alustatakse kolumbaariumi kaevetöödega. Keldri pindala on suurenenud üle 500 ruutmeetri, kolumbaariumi ehitamise käigus suureneb pindala veel ligi 200 ruutmeetrit. Kiriku krüptis on väljaehitatud kirikut teenindavad tehnilised eriosad ja krüpt on osaliselt viimistletud.

Kiriku projekteerimise ja tänaseks toimunud ehitushangete kogumaksumus on üle 40 miljoni krooni. Tartu Pauluse kiriku objekti kogumaksumuseks arvestatakse ca 150 miljonit. Kõige mahukama etapiga, kiriku hoone restaureerimisega, loodetakse alustada 2010. aasta teisel poolel. Renoveeritud ja restaureeritud Pauluse kirik koos uue oreliga loodetakse sisse õnnistada 2013. aasta sügisel. Kiriku ehitust toetab Eesti Vabariik, Tartu Linnavalitsus, EELK Tartu Pauluse kogudus ning toetust taotletakse ka EAS-lt.

Tartu Pauluse kiriku on Eliel Saarineni poolt projekteeritud ainus juugendstiilis kirik Eestis. Saarineni jaoks oli Pauluse kirik oluline tööd, mille projektieskiis ripub Saarineni tähtsamate projektide hulgas tema Hvitträski kodu töötoa seinal.

Renoveeritav Tartu Pauluse kirik saab olema hoone, mis kannab endas nii sakraalset traditsiooni, kui ka hoone, mis on avatud tänasele kaasaja inimesele, nii noorele kui vanale, nii rikkale kui vaesele.

Kiriku hoone sisemus ehitatakse vastavalt kontsertsaali nõudmistele, et seal saab ettekanda muusikalisi suurvorme. Kiriku tiibhoonesse on kavandatud peale õpetaja tööruumide, raamatupoe ja seminariruumide ka lastehoid ning supiköök sotsiaalsete toimetulekuraskustega inimestele.

Tartu Pauluse kiriku projekteerijad on Soome arhitektid Merja Nieminen, Kari Järvinen ja sisekujundaja Marku Nors, kes on teinud sisekujunduse projekti ka E. Saarineni kodu Hvitträski renoveerimisel. Tartu Pauluse kiriku käimasolevaid ehitustöid teostab AS Nordecon Ehitus.

Allikas: SA Tartu Pauluse kirik 14.12.2009 pressiteade