Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Erika ja Osvald Timmase Mälestusfond toetab Eesti Kunstiakadeemia uute stuudiote rajamist

Erika ja Osvald Timmase Mälestusfond toetab Eesti Kunstiakadeemia uute stuudiote rajamist

Prindi see artikkel
9. märts 2010

OsvaldTimmasKanadas tegutsev Erika ja Osvald Timmase Mälestusfond toetab Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone töökodade sisustamist 300 tuhande krooniga.

See on esimene nii suuremahuline eraisiku annetus Eesti Kunstiakadeemia ajaloos.Toetuse sihtotstarve on vabade kunstide ja Eesti traditsiooniliste rakenduskunstide töökodade rajamine Tartu maanteele kerkivas Kunstiakadeemia hoones.

Maailmas tunnustatud ja auhinnatud maalikunstnik Osvald Timmas sündis Kärla vallas, Saaremaal 1913. aastal. Teise Maailmasõja ajal pages kunstnik läbi Rootsi Kanadasse, kus tegutses elu jooksul aktiivselt maalikunstiga, keskendudes peamiselt akvarellidele. Aastatel 1965–1980 oli Timmas üks tuntumaid eesti soost akvarellikunstnikke mitte ainult Torontos vaid tervel Põhja-Ameerika mandril. Seda tõendab tema kuulumine kõrge prestiižiga American Watercolour Society’sse, kuhu saavad liikmeks astuda vaid kutsutud kunstnikud. Timmase maalid ripuvad peaaegu kõikides suuremates Eesti saatkondades ja ka Presidendi residentsis.

Timmase Mälestusfond asutati pärast kunstniku surma 2005. aastal eesmärgiga säilitada ja arendada eesti kunsti ja kultuuri üle maailma. Fond on kunsti propageerimise eesmärgil toetanud mitmeid eesti organistasioone Kanadas. Fondi toetusel rajati Toronto lähistele, Jõekäärule lastelaagri territooriumile kunstihoone. Igal suvel sõidavad Kanada Jõekäärule lapsed ja kasvatajad Eestist, et õpetada teineteisele eesti ja inglise keelt.

Otsus toetada Eesti Kunstiakadeemiat sai tehtud Kanadas elavate Timmase testamendi volinike Toomas Saare ja Tõnu Toome poolt, põhjendades otsust Erika ja Osvald Timmase testamendi sõnadega: “‘Annetada nii suure osa kapitalist, mida minu usaldusisikud oma hinnangul peavad õigeks, eesmärgiga rahaliselt toetada Eesti kunsti ja kultuuri arengut ja säilimist kõikjal maailmas Erika ja Osvald Timmase mälestuseks.’ Eesti Kunstiakadeemia on vääriline saaja.”

Muuhulgas avatakse käesoleva aasta septembris Kumu Kunstimuuseumis näitus võõrsil töötavate eesti kunstnike töödest. Erika ja Osvald Timmase Mälestusfond on üks näituse peamiseid toetajaid.

Kunstiakadeemial on kavatsus uude õppehoonesse paigaldada tänutahvel ehituse toetajatele, seinale kantakse ka Erika ja Osvald Timmase Mälestusfondi nimi.

Osvald Timmase elulookirjeldus

Osvald Timmas sündis 1913. a. Kärla vallas Saaremaal. 1939 – 1944 õppis ta Tartu Ülikoolis ökonoomiat . Ta õppis koos prominentsete kunstnikudega, muuhulgas Nikolai Kummitsaga Tartus 1939 – 1944 ja Günther Reindorffiga Tallinnas 1943 – 1944. Pärast põgenemist Rootsi Teise Maailmasõja ajal, õppis Timmas illustreerivat kunsti Stockholmis 1947. – 1950. aastatel. Timmas emigreerus Kanadasse 1951. aastal ja seadis ennast sisse elukutselise kunstnikuna 1956. a., samal aastal kui temast sai Kanada kodanik.

Timmase vesi-, õli- ja akrüülvärvidega maalides näeme me peent, detailset tööd ja mõjuvaid värve. Ta õppis ja arendas uudset vesivärvide tehnikat kasutades rauaoksiide, andes sellega oma teostele püsiva ja rikka värvigamma.

Timmas on samuti olnud tegev instruktori ja loengupidajana. Ta on õpetanud nii algajaid kui ka juba tunnustatud kunstnikke.

Timmas suri 27. oktoobril, 2005. a. Torontos, Kanadas.

MUU TEGEVUS:

Eesti Kunstide Keskuse asutajaliige. Timmas oli kauaaegane Keskuse Kunstikomitee juhataja.

Valitud Ontario Society of Artists 1967.

Colour and Form Society ja Canadian Society of Painters in Water Colour endine president.

Valitud American Watercolour Society liikmeks, 1970. Timmas on üks väheseid liikmeid väljastpoolt USA’d.

Valitud Royal Canadian Academy of Arts liikmeks, 1972. Timmas on auhinnatud Queen’s Silver Jubilee Medal‘iga, 1977.

Toetatud Lacana Mining Corporation‘i poolt, maalis ta Mehhikos 1979.

Timmas on esindatud Who’s Who in American Art, Dictionary of International Biography, Canadian Artists in Exhibition ja Who’s Who in Arts and Antiques.

KOGUD:

Timmase töid on arvukates erakogudes Kanadas, USA’s, Saksamaal, Soomes, Eestis, Rootis, Iisraelis, Austraalias, Egiptuses, jne.

Tema töid võib ka leida mitmetes galeriides, muuseumites ja asutustes USAs, Inglismaal, Eestis ja Kanadas.

AUHINNAD:

Ontario Society of Artists (O.S.A. Prize, John Ernst Award American Watercolours, 1967.

Audubon Artists’ Medal ja Award for Creative Aquarelle, 1967, 1968.

Ontario Society of Artists, Coutts-Hallmark Major Award for Watercolour (maal “Antipode”), 1969, 1970.

Best Watercolour in Show Award, OSA Image, 1975.

CSPWC Honour Award, Sarnia Art Gallery, 1981.

Auhinnad Adirondacks National Exhibition of American Watercolours, kaasa arvatud kaks peaauhinda, 1982, 1988, 1991, 1992.

Peaauhind koos aumedaliga, A.W.S. 130th Annual International Exhibition, New York 1997.

NÄITUSED:

USAs, Prantsusmaal, Itaalias, Austraalias, Rootsis, Jaapanis ja Kanadas.

SOOLONÄITUSED:

Mitmed näitused Eestis ja Kanadas.

http://www.estarts.ca/artist.php?id=31