Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muuseumid / Krista Aru: ERM hoiab meie kultuuri mälu ka digitaalajastul

Krista Aru: ERM hoiab meie kultuuri mälu ka digitaalajastul

Prindi see artikkel
14. aprill 2010

ERMi 100. aastapäevaks valmis Anu Raualt vaip „Kogujad“

ERMi 100. aastapäevaks valmis Anu Raualt vaip „Kogujad“

14. aprillil algava rahvusvahelise konverentsiga „Kultuurimuutused digitaalajastul“ tähistab Eesti Rahva Muuseum oma 101. sünnipäeva. Esimesel konverentsipäeval arutletakse ümarlaual teemal „Aktiivne kasutaja kui mäluasutuse sisu looja“.

„ERM hoiab meie kultuuri mälu ka digitaalajastul, kindlustades meie intellektuaalset ja vaimse elu järjepidevust. Seda juba sada aastat,“ ütles Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru, viidates konverentsile. Ta lisas, et ERM on ka elu meie ümber – meie asjad, meie harjumused ja igapäevane käitumine. „Rohkem kui kunagi varem oleme ERMi 101. sünnipäeval kindlad selles, et ainult koostöös ja dialoogis saab sündida Raadile uus muuseumikeskkond, „Mälestuste väli“, milles olevik on suurem kui minevik ning kus on alati olemas see, mida vajab inimene, nüüd ja praegu,“ lisas Krista Aru.

Eelmisel aastal tähistas muuseum oma 100. juubelit, kaasates kogu rahvast üle-eestilise kogumiskampaania „Kingi muuseumile päev oma elust“ kaudu ja kihelkonnapiiride märgistamise alustamisega; ilmus muuseumi ajalugu käsitlev raamat „Eesti Rahva Muuseumi 100 aastat“. Juubeliaasta lõppes suurejoonelise tuleskulptuuriga, millega tähistati uue hoone piirjooned Raadil. ERM100 sündmuste ülevaated leiab veebil www.erm.ee/100 ja pildigaleriis bit.ly/aE6Mdj.

ERMi 101. sünnipäevale pühendatud konverentsi ümarlaual toimub arutelu küsimustes: Millist sisu kasutaja saaks luua erinevate mäluasutuste juures ja kus seda sisu luua? Kelle heaks see sisu loomine toimub, kuidas motiveerida mäluasutust kasutaja loodud sisu kasutama või kuidas motiveerida kasutajat sisu looma? Kuidas seda sisu säilitada? Kuidas mäluasutused muutuvad seeläbi, et kasutajal on sisu loomise võimalus?

Ümarlaual osalevad muuseumide, arhiivide ja ülikoolide esindajad: Eesti Rahva Muuseumi teadussekretär Agnes Aljas, Anton Hansen Tammsaare Muuseumi direktor Maarja Vaino, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Kultuuriloolise Arhiivi vanemteadur Marin Laak, Raivo Ruusalepp Eesti Äriarhiivist ja Tartu Ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakonna vanemteadur Ergo-Hart Västrik.

14.–16. aprillil toimuva konverentsi programmi leiab www.transformingculture.eu

ERMi püsinäitus „Eesti. Maa, rahvas, kultuur“ on külalistele 14. aprillil, muuseumi sünnipäeval, tasuta.

Allikas: ERMi 13.04.2010 pressiteade