Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Korda läinud lugemisaasta jõuab täna lõpule

Korda läinud lugemisaasta jõuab täna lõpule

Prindi see artikkel
21. jaanuar 2011

Lugemisaasta2010Täna kell 15.00 algab Tartu Ülikooli raamatukogus lugemisaastat kokkuvõttev üritus, millega lõpetatakse lugemisaasta 2010.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul läks lugemisaasta korda nii teemapüstituselt kui ettevõtmiste poolest, mille eest suured tänud kõigile, nii korraldajatele kui osasaajatele. Loodetavasti innustab see ka korraldajad tänavusel kultuuriaastal ning selle mõju jätkub veelgi lennukamate ideedega juba tuleval filmiaastal.

Ministri sõnul näitas möödunud aasta detsembris avaldatud Statistikaameti uuring ajakasutusest, et Eesti elanike lugemishuvi on jätkuvalt suur ja kümne aastaga on raamatuhuviliste osatähtsus kümnendiku suurenenud.

Jänes meenutas ühte lugemisaasta eesmärki, et soov oleks jõuda üritustega võimalikult paljude inimesteni ja eriti noorteni. „Praegune tagasiside kinnitab, et see läks korda. Tean, et paljudes lasteaedades korraldati ettelugemist ja näiteks ühes Tartumaa lasteaias oli mõju sedavõrd suur, et veerand lastevanematest hakkas selle mõjul oma lastele ka õhtuti kodus unejutte lugema, mis on erakordselt rõõmustav“, ütles kultuuriminister.

Lugemisaasta projektijuht Krista Ojasaar märkis, et senise kokkuvõtte järgi toimus Eestis ligi 300 üritust, väliseesti koolides ja seltsides oli ligi 60 üritust.

„Igas raamatukogus oli lugemisaasta teemaline väljapanek, vähemasti pooltes toimus ka üritusi, sageli koostöös koolidega. Eriti üllatas koos looduskaitseaastaga korraldatud omaloominguvõistlusest osavõtt, võistlusele saatis 482 inimest kokku 716 luuletust, juttu ja näidendit“, lausus Ojasaar

Krista Ojasaare hinnangul võib lugemisaastat tinglikult ka kirjandusfestivalide aastaks nimetada, sest nii Tartu kui Tallinna kirjandusfestivalid olid varasemast suuremad ja hoogsamad.

Ojasaare sõnul sündis Tartus täiesti uus festival nimega „Hullunud Tartu“, Tõrvas oli luulefestival „Maastik, mälu, poeesia“, Põlvas oli Uue Ajastu festival, mille raames oli ligi neljatunnine luulemaraton ning Hiiumaal toimus Ave Alavainu juhtimisel „Kuuloomise“ festival. Lisaks toimus tänavu ka Balti Raamatumess. Kõik olid eriilmelised ja kõigile neile jagus publikut.

Lugemisaastat korraldasid peale Kultuuriministeeriumi veel Eesti Kirjanike Liit, Eesti Kirjanduse Selts, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing, Eesti Kirjanduse Teabekeskus, Eesti Lugemisühing, Eesti Instituut, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Rahvusringhääling, Rahvusraamatukogu, rahvaraamatukogud ja paljud teised.

Allikas: Kultuuriministeeriumi 21.01.2011 pressiteade