Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Põlluaas ja Vatikani välisminister hindasid kõrgelt Eesti ja Püha Tooli omavahelisi suhteid

Põlluaas ja Vatikani välisminister hindasid kõrgelt Eesti ja Püha Tooli omavahelisi suhteid

Prindi see artikkel
31. jaanuar 2020

GallagherPolluaasFoto1Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa ja Vatikani välisministri peapiiskop Paul Richard Gallagheri tänasel kohtumisel olid kõne all üldhumanitaarsed ja eetilised küsimused ning olukord maailma erinevates pingekolletes.

Põlluaas väljendas kohtumisel Vatikani välisministri peapiiskop Paul Richard Gallagheriga heameelt, et Eesti ja Vatikani suhted on väga head, mida on toetanud aastate jooksul toimunud kõrgetasemelised visiidid.

„Me oleme tänulikud Püha Toolile noore iseseisva Eesti Vabariigi tunnustamise eest esmakordselt 10. novembril 1921. aastal ja pärast Eesti iseseisvuse taastamist 28. augustil 1991. aastal. Me hindame kõrgelt Püha Tooli seisukohta Eesti annekteerimise mittetunnustamise kohta Nõukogude Liidu poolt,“ ütles Põlluaas. Ta tunnustas Vatikani tähelepanu eest, mida osutas oma külaskäiguga paavst Franciscus Eestile 100. aastapäeva tähistamise puhul „Vatikani toetust Eesti Vabariigile on eriliselt heameel rõhutada just nüüd, mil me tähistame Tartu rahulepingu 100. aastapäeva.“

Vatikan peab eriti tähtsaks kristlaste ja kristlike väärtuste kaitset maailma erinevates paikades. Kohtumisel oli elav arutelu kristlike ja eetiliste väärtuste hoidmise ja kaitsmise üle riikide omavahelistes suhetes. Käsitleti olukorda nii Euroopas kui ka maailma pingelistes kriisipiirkondades, kus on vaja tagada inimeste kaitse ja humanitaarabi.

Kõne all oli ka kliimamuutuste temaatika, humanitaarkriiside lahendamine ja hädasolijate abistamine.

Kohtumisel osales ka väliskomisjoni liige Keit Pentus-Rosimannus ja apostellik nuntsius peapiiskop Petar Rajic.

Tekst ja fotod: Riigikogu Kantselei 31.01.2020 pressiteade

GallagherPolluaasFoto2