Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Haridustöötajad: õpetajate palga vähendamiseks ei ole mingit võimalust

Haridustöötajad: õpetajate palga vähendamiseks ei ole mingit võimalust

Prindi see artikkel
11. august 2009

Avaldame Eesti Haridustöötajate Liidu avaliku pöördumise valitsuse ja riigikogu poole:

Aastaid on järjepidevalt päevakorras olnud vajadus õpetajate madala palka suurendada. Seoses majandussurutisega on seda asutud vähendama.

Alates 1. jaanuarist 2009. a suurendati õpetajate palga alammäärasid 8%, kuid alates 1. juulist on need viidud tagasi eelmise aasta tasemele. Kui juunikuus sai ülikoolis 5 aastat õppinud ja magistrina lõpetanud täiskoormusega noorempedagoog täistööaja eest brutopalka 9516 krooni (netopalgana 7876 krooni), siis riigikogu rahanduskomisjonist tulnud ettepaneku rakendamisel vähendada õpetajate palka 9% oleks noorempedagoogi brutopalk 8660 krooni ja samal ajal koos töötuskindlustuse maksu suurenemisega netopalgana 7172 krooni.

Samal ajal on õpetaja tegelik tööaeg nädalas (õppetunnid ja nende ettevalmistamine, õpilaste tööde parandamine jm kooliga seotu) 50-60 tundi. Kas tõesti arvatakse, et sellisele vastusrikkale tööle nagu on õpetajal tulevad ülikooli parimatest parimad lõpetajad ja pedagoogiline kaader koolis on püsiv? Ilma haridusse tegelikult panustamata ja õpilasi vajalikul tasemel õpetamata ei ole loota ka tulevikus majandussuutliku Eesti riiki.

Saades aru Eesti majanduse praegusest keerulisest olukorrast ja kokkuhoiu vajadusest ei näe me siiski mingit võimalust õpetaja tööpanusele niigi mittevastavat palka veelgi vähendada. Loodame, et otsustajad tajuvad ja arvestavad hariduse olukorda.

11. august