Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Näitus Kuberneri aias elustab taasiseseisvumise põnevad hetked

Näitus Kuberneri aias elustab taasiseseisvumise põnevad hetked

Prindi see artikkel
20. august 2011

Riigikogu200811

Foto: Riigikogu

Toompea lossi kõrval Kuberneri aias on avatud näitus „Iseseisvuse taastamine“, mis on pühendatud Eesti taasiseseisvuse kahekümnendale aastapäevale ja on valminud koostöös Riigiarhiiviga. Näituse on Riigiarhiivi ja Filmiarhiivi dokumentidest koostanud Tiit Noormets ning kujundanud Ruumilabor ja Identity.

Näituse kujunduslikuks ideeks on avatud uksed, mis rikkaliku fotomaterjali kaudu juhivad külastaja uuesti läbi taasiseseisvumisprotsessi kriitiliste sündmuste kuni Eesti Vabariigi taastamiseni.

„Eesti taasiseseisvumine oli teekond läbi eripalgeliste sündmuste. Kujundlikult kõneledes, avades ühe ukse vabadusse, nägime järgmist, mis suletud ja vallalöömist ootav. Siit pärineb näituse kujundust vormiv motiiv – avatud uksed iseseisva Eesti ajahetkes,“ võtab näituse kokku üks selle kujundajaid, Identity loovdirektor Ionel Lehari.

Näitusel on võimalik näha tolle aja parimaid fototabamusi nii Rahvarinde kui ka Interrinde tohututest rahvakogunemistest, Eesti Kongressist ja Ülemnõukogust, 1991. aasta augustiputši kuumadest sündmustest ning iseseisvuse taastamise esimestest tähthetkedest. Kuid leidub ka värvikaid pilte sellasest olustikust – 1990. aasta tühjadest poodidest, esimestest banaanidest lastekodule ja läänelikke väärtusi taasavastava Eesti missivõistlusest 1991. aastal.

Näitus on osa neist üritustest, millega Riigikogu tähistab iseseisvuse taastamise kahekümnendat aastapäeva.

Allikas: Riigikogu pressitalituse 15.08.2011 pressiteade