Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Kaitsevägi / USA kaitse-eelarvest eraldatakse Balti riikidele 175 miljonit dollarit

USA kaitse-eelarvest eraldatakse Balti riikidele 175 miljonit dollarit

Prindi see artikkel
23. detsember 2019

Ameerika Ühendriigid eraldavad Eesti, Läti ja Leedu sõjalise koostöö arendamiseks tuleval aastal 125 miljonit dollarit. Ühtlasi luuakse esmakordselt ajaloos Pentagoni eelarvesse eraldi rida Balti õhukaitse arendamise toetamiseks summas 50 miljonit dollarit.

Kaitseminister Jüri Luige sõnul on heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamine Balti riikides, sealhulgas õhuruumis ja eriti õhukaitse küsimuses olulised nii NATO-le tervikuna kui ka Ameerika Ühendriikidele.

„Eelnõuga kinnitab meie liitlane selgelt oma pühendumust kollektiivkaitsele Euroopa idatiival,“ märkis Luik.

Kaitseminister Luige sõnul on Ühendriikide toetus Balti riikidele õhuturbelt õhukaitsele üleminekuks ülimalt tähtis. „Õhuturbelt õhukaitsele üleminek eeldab kõigi liitlaste ühist otsust, aga USA seisukoht ja praktiline toetus on suure kaaluga. Hindame USA tuge meie regiooni kaitse arendamisele väga kõrgelt,“ märkis Luik.

Lisaks sisaldab eelnõu solidaarsusparagrahvi, mis kinnitab Ühendriikide pühendumust Balti regioonile ning annab Pentagonile ülesande kirjutada kaitsealase abi teemaline analüüs.

Õhukaitse on täna tagatavast õhuturbest oma olemuselt mitmekihilisem, koosnedes hästi toimivast eelhoiatussüsteemist, seirevõimekusest ja õhutõrje relvasüsteemidest aga samuti hästi kvalifitseeritud personalist, kes suudab läbi viia ka õhutõrjeoperatsioone, mida praegune õhuturve ei võimalda.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump allkirjastas Ühendriikide 2020. aasta kaitse-eelarve autoriseerimise eelnõu, millega toetus Balti riikidele eraldatakse, möödunud reedel.

Allikas: Kaitseministeeriumi 23.12.2019 pressiteade