Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Tänasest saab katsetada uut majandusaasta aruande esitamise süsteemi

Tänasest saab katsetada uut majandusaasta aruande esitamise süsteemi

Prindi see artikkel
1. jaanuar 2010

Foto: www.rmp.ee

Foto: www.rmp.ee

1. jaanuarist avatakse äriregistri ettevõtjaportaalis uus majandusaasta aruannete koostamise ja esitamise keskkond, kuhu saab aruandeid sisestada etteantud vormide täitmise kaudu või laadides üles XBRL faili.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul loodi uus portaal selleks, et majandusaasta aruannete koostamine ja esitamine võimalikult lihtsaks muuta. „Ettevõtjad saavad portaalis täita etteantud vorme ning ei pea enam nuputama, mis ridu ja kuidas majandusaasta aruannetesse kirjutada.“

Aavik selgitas, et praegu avatakse keskkond eelkõige tutvumiseks. „Kuna uue portaali kaudu saavad majandusaasta aruandeid koostada ainult äriühingud, mittetulundusühingud ja sihtasutused, kelle majandusaasta aruannete esitamise tähtaeg on 30. juuni, siis kohe jaanuaris kellelgi aruandeid esitada ei ole vaja.“

Portaal otsustati siiski teha kasutajatele võimalikult vara kättesaadavaks, et kõik saaks uue süsteemiga harjuda. „Jaanuarikuu on mõeldud veel portaali stabiliseerimiseks, samuti tuleb jaanuaris juurde lisaarendus, mis muudab süsteemis genereeritud PDF aruande ilusamaks,“ sõnas Aavik.

„Kuigi seda majandusaasta aruannete portaali on projektimeeskonna poolt eelnevalt põhjalikult testitud, siis nagu iga täiesti uudse infotehnoloogilise rakenduse puhul võib ka selles esineda selliseid viperusi, mida testimine ei ole suutnud välja tuua. Selliste võimalike süsteemitõrgete kiireks kõrvaldamiseks palume kõigil, kes portaalis probleeme märkavad, nendest teada anda aadressil rik.ekanded@just.ee,“ lisas Aavik.

Majandusaasta aruandeid ei pea ettevõtjaportaali elektrooniliselt sisestama tingimata ettevõtte esindusõiguslikud isikud ise, selleks on võimalik volitada mõnda teist isikut, näiteks raamatupidajat. „Esindusõiguslike isikute kohustuseks jääb sellisel juhul vaid aruande allkirjastamine ja seda saab teha nii digitaalselt kui ka paberil,“ selgitas Aavik.

Nendele, kes majandusaasta aruandeid digitaalselt esitada ei soovi, on jäetud esimesel üleminekuaastal võimalus esitada aruannet ka paberil notari kaudu. Notarile tuleb sellisel juhul viia uutele vormidele vastav allkirjastatud aruanne kas paberil või elektroonilisel kandjal.

Tänu uuele majandusaasta aruannete esitamise korrale pääsevad äriühingud, mittetulundusühingud ja sihtasutused andmete mitmekordselt esitamise kohustusest. “Kui ettevõtja on kord majandusaasta aruandes sisalduvad taksonoomiaga hõlmatud andmed elektronooniliselt riigile esitanud, ei või riik samu andmeid ettevõtjalt enam küsida,“ ütles Aavik.

Ettevõtjaportaal asub aadressil: https://ettevotjaportaal.rik.ee

Lisainfot majandusaasta aruannete esitamise kohta leiate siit

Allikas: Justiitsministeeriumi 31.12.2009 pressiteade