Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Uuest aastast jõustuvad mitmed maksumuudatused

Uuest aastast jõustuvad mitmed maksumuudatused

Prindi see artikkel
1. jaanuar 2010

Myndid1. jaanuarist 2010 jõustuvad mitmed seadusemuudatused, mis puudutavad nii maksude tasumise korda kui maksumäärasid.

Peamine korralduslik muudatus ootab ees maamaksu tasujaid. Senised kolm maksetähtaega asenduvad kahega – 31.märts ja 1. oktoober. Esimeseks tähtajaks tuleb tasuda terves ulatuses alla 1000 krooni jääv maamaks. Tuhandet krooni ületavast maamaksust tuleb korraga tasuda pool, kuid esimesel tähtajal vähemalt 1000 krooni. Halduskulude vähendamiseks tõstetakse maamaksu alampiir 20 kroonilt 50-le ning e-maksuameti kasutajatele enam paberil maamaksuteateid ei saadeta.

1. jaanuarist muutuvad mootorikütuse, erimärgistatud kütuse, alkoholi ja tubaka aktsiisimäärad. Mootorikütuse ostjale toob see kaasa ligikaudu 44-sendise hinnatõusu liitri kohta, õllepudel kallineb umbes 23 sendi võrra ning sigaretipakk pisut üle krooni. 1. märtsist muutub elektriaktsiisi määr, mis tõstab kodutarbija elektrihinda umbes 1,6 protsendi võrra.

Otsesed maksud ehk füüsilise ja juriidilise isiku tulumaksu määrad jäävad 2009. aasta tasemele (21%), kehtima jääb ka endine tulumaksuvaba miinimum (27.000 krooni aastas). 2010. aasta tulust ei saa maha arvata õppelaenu intresse, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksu ning erakondadele tehtud annetusi. 2010. aastal esitatava 2009. aasta tuludeklaratsiooni puhul nimetatud soodustused veel kehtivad.

Lühikokkuvõte maksumäärade ja korra muudatustest on kättesaadav rahandusministeeriumi kodulehel www.fin.ee.

Allikas: Rahandusministeeriumi 31.12.2009 pressiteade