Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Algas elektrooniline tulude deklareerimine

Algas elektrooniline tulude deklareerimine

Prindi see artikkel
15. veebruar 2010

MTA

Foto: ERR

Alates pühapäeva õhtust saab Maksu- ja Tolliametile (MTA-le) tuludeklaratsioone esitada elektroonselt e-maksuametis/e-tollis, esmaspäevast väljastavad MTA teeninduskohad ka eeltäidetud andmetega tuludeklaratsioonide väljatrükke.

2009. aasta tuludeklaratsioonis saab kasutada täiendavat maksuvabastust kuni 17-aastase lapse puhul alates teisest lapsest, aasta tagasi sai soodustust alates esimesest lapsest. MTA pakub soodustuse saajatele laste eeltäidetud andmeid.

Esmakordselt on võimalus kasutada lisaks eesti- ja venekeelsele ka ingliskeelset deklaratsiooni vormi.

Deklareerimisel saab tänavu kasutada lühivarianti. Juhul, kui maksumaksjal ei ole MTA poolt eeltäidetud andmetele midagi lisada, saab deklaratsiooni kohe kinnitada.

Käesoleval aastal kantakse MTA poolt eeltäidetud deklaratsioonile esmakordselt ka eelmiselt deklaratsioonilt võetud eluasemelaenu andmed.

Samuti kuvatakse maksumaksjale eelseisev maamaksu kohustus ning antakse võimalus jätta tagastatav tulumaks maamaksu katteks. Ülejäänud summa tagastatakse pärast maamaksu tasumise tähtaega.

Äriregistrisse kantud või MTA-s registreeritud FIE tegevusala eeltäidetakse, kui eeltäidetud andmed deklaratsioonil puuduvad, saab FIE teha valiku vastavalt tegevusalade klassifikaatorile.

Abikaasade ühisdeklaratsiooni korral on võimalik tutvuda nii enda kui abikaasa maksunõuete või muude kohustustega.

Kuna oodata on palju ühisdeklaratsioone, siis juhib maksuhaldur tähelepanu, et ühise tuludeklaratsiooni esitamiseks või ühisdeklaratsiooni muutmiseks üksikdeklaratsiooniks on nõutav mõlema abikaasa nõusolek.

E-maksuametisse/e-tolli sisenemiseks soovitame kasutada ID-kaarti, mis on kõige turvalisem ning kiirem viis. E-maksuametist/e-tollist väljumiseks kasutage aga turvalisuse huvides kindlasti nuppu “välju”.

Tähtajad:

26. veebruar – tulumaksu tagastamise algus e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni esitanud klientidele

31. märts – tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg

20. aprill – tulumaksu tagastamise algus paberdeklaratsiooni esitanud klientidele

1. juuli – juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg

1. oktoober – juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg neile, kes deklareerivad ettevõtlustulu või kasu vara võõrandamisest

Lisainfot saab MTA kodulehel olevast teemaveebist www.emta.ee/tuludeklareerimine ning infotelefonidelt: 1811 – deklareerimise kohta käivad küsimused; 8800811 – info füüsiliste isikute maksustamise kohta; 8800815 – abi elektroonsel deklareerimisel ja e-maksuameti kasutamisel. Infotelefonid töötavad esmaspäevast neljapäevani kell 8.30-16.30 ja reedeti 8.30-15.30.

Allikas: Maksu- ja Tolliameti 12.02.2010 pressiteade